We Go Outside Too: Den Helande Kraften av Naturen

Vandring i Spanien med We Go Outside Too

Grundades 2020 av Marlon Patrice är We Go Outside Too (WGOT) en brittisk samhällsgrupp som syftar till att möjliggöra och stärka svarta innerstadsområden genom utomhusaktiviteter. Marlon Patrice har sedan dess blivit en framstående figur inom utomhusbranschen och förespråkar de positiva fördelarna som naturen och utomhusaktiviteter ger för välbefinnandet. Vi bjöd in WGOT att följa med oss på en vandring i Spanien för att ta reda på mer om vilka de är och vad de står för.

 

Vem är WGOT?

 

År 2020 förlorade jag tragiskt min son Nasir till knivbrott. Knivbrott var en oro för stadsdelen, men jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle hända vår familj. Jag upptäckte att vara utomhus hjälpte mig att bearbeta min sorg och gav mig lite tröst. Jag upptäckte den helande kraften som naturen förde med sig och jag visste då att jag ville dela med mig av de positiva fördelarna den ger med andra.

Jag startade We Go Outside Too för att ge unga människor i området möjlighet att delta i naturbaserade utomhusaktiviteter för att förbättra hälsan och välbefinnandet. Mitt hopp var att hitta ett sätt att hjälpa unga människor i min lokala svarta gemenskap att hålla sig borta från gäng och våld, och att främja fred och enhet för att förebygga framtida tragedier som vår.

 

Varför tycker du att det är viktigt att vara utomhus?

För WGOT symboliserar utomhuslivet frihet, gemenskap och äventyr. Vårt etos är att erbjuda en säker plats och möjlighet för samhället att komma samman och utforska den naturliga världen.

Att vara i naturen är en helande upplevelse. Det låter oss dra oss tillbaka från våra ångest och fokusera på det nuvarande ögonblicket med varandra. Det har lärt mig att ta in varje ögonblick av resan och låta livet ske utan behov av att ha kontroll över det.

Omringad av trevligt sällskap får du en verklig känsla av tillhörighet. I slutändan när vi vandrar går vi alla igenom samma mänskliga upplevelse och de utmaningar som det medför. Genom att ta hand om varandra och arbeta som ett team skapas en stark bindning, och vi får alltid varandra att klara oss igenom. Vår resa till Spanien var ett bra exempel på detta.

Som grupp har vi gott om erfarenhet av att vandra kortare stigar över de rullande engelska kullarna, men vi tar vanligtvis inte på oss längre vandringar i tuffare terräng som vi gjorde i Spanien. Det var en utmaning, men tillsammans lyckades vi slutföra varje avsnitt av vandringen på ett roligt sätt.

 

Var vandrade ni i Spanien?

Vi vandrade på La Catedral del Senderismo, även känd som "Vandringens Katedral". Det är en 14 km lång rundtur runt Barranc de l'Infern som börjar vid en initial höjd av 440 meter i staden Fleix i kommunen La Vall de Laguar. Rutten är också märkt som PR-CV 147 och är väl skyltad längs vägen.

Zigzagandes längs rutten var varje utsikt över landskapet hisnande. Min personliga favoritdel av vandringen var att nå den näst högsta toppen, lite förbi halvvägs. Därifrån, långt bakom dig, kan du se startpunkten för stigen. Jag kände en verklig känsla av prestation vid den punkten som verkligen drev mig att slutföra rutten. När du tittar framåt mot nästa avsnitt av stigen, kan du se en helt annan landskapsbild med brända träd och vita blommor. Det är en av de vackraste vyerna på rutten.

 

Vad var det mest belönande ögonblicket?

Även om den rutt vi tog inte var tekniskt svår, var den fysiskt krävande på grund av de kontinuerliga stigningarna och nedfarterna, samt den branta och steniga terrängen. Det testade verkligen både vår fysiska och mentala uthållighet. Ibland kände min kropp som om den ville ge upp, men vi stöttade varandra alla och lyssnade på våra kroppar när vi behövde vila. Jag var glad över att göra det tillsammans med mina vänner eftersom det kändes som att vi alla genomgick en "kollektiv läknings" resa tillsammans.

Det var en belönande upplevelse att kunna skapa en trygg plats där vi kunde vara sårbara och njuta av varandras sällskap, utan att känna behovet av att vara någon annan än oss själva. Jag kunde vara mig själv, och jag fick se mina vänner vara sig själva också. Att se dem vara nyfikna, galna, kreativa och allt däremellan är något jag verkligen uppskattar! Vi njöt också av att lära känna nya ansikten och höra deras berättelser och erfarenheter utomhus, vilket gjorde att vi kunde relatera till varandra.

Utanför vandringen njöt jag också av att uppleva det spanska kulturella tillvägagångssättet för långsam livsstil. Takten var mycket annorlunda jämfört med Storbritannien, vilket var uppfriskande att iaktta. Det var intressant att se hur viktigt det är för människor och familjer i Spanien att ansluta genom att äta och samtala runt middagsbordet, vilket ger samhörighet och interaktion inom familjen. Vi normaliserar alltid konstant arbete och glömmer bort att vi är människor, med en kropp och själ som behöver vila, fritid, tystnad och utrymme bara för att vara.

Vad är nästa steg för WGOT?

Ta reda på mer om We Go Outside Too genom att besöka deras webbplats, wegooutsidetoo.com, eller följa @wegooutsidetoo på Facebook, Instagram, Twitter och Linkedin.

#ospreypack

Engagera dig varje dag med @osprey